Nengi

1. Nentai-kasho Nen-tekniikoiden mielikuvana on voimakas vesipyörre, joka imaisee uhrinsa mukaan.

2. Kihatsu-seihai Nengin varottava kohta on selkä tekniikan alussa. Tekniikan onnistumiseksi myös lantion tulee pysyä kontrollissa. Puolustuksena toimii siis onnistunut ja vastustamaton tekniikan alkuvaihe, jossa taidoka hallitsee selän ja rinnan alueet.

3. Kokan-shohatsu Nengissä hyökkäystekniikoiden voima tulee lonkkanivelestä ja vartalon vaakasuuntaisesta pyörimisliikkeestä oman akselinsa ympäri. Pyöriminen aloitetaan heti, kun vastustaja on kiinni.

4. Ryotai-kyokatsu Nengissä on tärkeää reisien yhteenpuristaminen.

5. Tenchi-sokketsu Nen-tekniikan osumakohtana polvien, lantion ja kaulan taivekohdat eli kaikki korkeudet.

Tekniikkaesimerkki: nentai jun ashigarami (jalkasaksikaato vastustajan jalkoihin) Katso kuvasarja alla!

Nentai hangetsuate

Muita Nengitekniikoita

Nen-tekniikoihin kuuluvat jalkasaksikaadot eli karamit. Karamit voidaan tehdä eri korkeuteen vastustajan vartalolla ( esim. jalan korkeuteen).

Nentai jun dogarami
Nentai jun dogarami

Karamin pyörimissuuntaa voi myös vaihdella. Jun-garamit tehdään vartalon ja nivelten luonnolliseen taittumissuuntaan. Gyaku-garamitpuolestaan rikkovana eli niveliä tai vartalon taittumissuuntaa vastaan.

Nentai gyaku ashigarami (jalkasakset jalkoihin polven ojennussuuntaan)

Nentai jun dogarami (jalkasakset vartaloon lantion koukistussuuntaan)

Nentai gyaku dogarami (jalkasakset vartaloon lantion ojennussuuntaan)

Nentai jun kubigarami (jalkasakset kaulaan niskan koukistussuuntaan)

Nentai gyaku kubigarami (jalkasakset kaulaan niskan ojennussuuntaan)

Nentai kaeshigarami (vastajalkasakset jalkasaksiin)

Nentai shajo geri (pyörähdysetupotku alhaalta maasta)

Perushokeit

Hokeit eli tekniikkaliikesarjat perustuvat aina johonkin taidon tekniikkaluokista eli tietyn tekniikkaluokan tekniikat ovat hokeissa vahvimmin esillä. Kuhunkin tekniikkaluokkaan perustuu kaksi hokeita.

Nen-tekniikkaluokan hokeit ovat

Nen tai no hokei

Nen in no hokei

Nen-hokei on taidokan tekniikkaluokkasyklin neljäs opeteltava hokei. Nen-hokeiharjoittelu aloitetaan ruskeavöisenä. Miehet opettelevat yleensä ensin nen tai no hokein ja naiset nen in no hokein.

Taidon neljännessä ja viidennessä vyökokeessa eli shinsassa, joissa pyritään toiseen ruskeaan vyöarvoon (1 kyu) ja ensimmäiseen mustaan vyöarvoon (1 dan) suoritetaan toinen nen-hokeista.

Tosin taidoharjoittelun ruskean vyön vaiheessa opetellaan myös ne hokeit, joita ei vyökokeessa suoriteta. Lisäksi tässä vaiheessa opetellaan myös ten-tekniikkaluokan hokeit, sillä mustan vyön vyökoekatselmuksessa tulee taidokan osata kaikkien viiden tekniikkaluokan tai- ja in-hokeit.

Nen-hokeit ovat virallisia kilpailuhokeita. Suomessa 2 kyu ja sitä ylemmän vyöarvon taidokat (ruskea tai musta vyö) kilpailevat omassa sarjassaan miehet ja naiset erikseen. Tällöin hokeikisassa kisahokei on mikä tahansa viiden tekniikkaluokan tai-ja in-hokeista.

Siirry seuraavaan tekniikkaluokkaan eli tengiin.

Moderni japanilainen kamppailu-urheilulaji