Kamaet

Mitä kamaella tarkoitetaan?

Kamae on paitsi kamppailuasento myös tekniikoiden lähde. Käsillä voidaan suojata joko alavartaloa gedan, keskivartaloa chudan tai ylävartaloa jodan. Gedan, chudan ja jodan ilmaisevat käsien paikkaa kamaessa. Jalkojen asento puolestaan määrittää liikkumisen keinot, koska vastustajia voi olla yksi tai useita ja eri suunnassa. Hyvä kamae on myös joustava, toisin sanoen vastustajaa voidaan houkutella hyökkäämään huonolla kamaella. Tämä on vastustajan liikkeiden kontrolloimista (seigyo, yksi taidon metodeista)

Kamae merkitsee kehon ja mielen valmiustilaa. Täydellisen kamaen muodostaa siis paitsi oikea asento myös tietty mielenrauha ja itseluottamus. Taido Gojokunin toinen kohta ilmaisee: ”Mielen ja kehon tulee olla yhtä. Oikealla asennoitumisella saavutat arvostuksen”.

Gedan gamae

 

Gedan gamaessa käsien suojaus korkeus on matala eli pyritään suojaamaan alavartaloa. Jalkojen asento on eji dachi.

Käsien lähtöasento on suojauksesta, jossa etummainen käsi (honte) on kaulalla ja takimmainen käsi (soete) on suorana. Ylempi kuva

Loppuasennossa honte on vartalon keskilinjan edessä hieman polven yläpuolella (kulma 45°) kämmen levynä kämmenselkä vastustajaa kohden ja soete on hikitessä eli nyrkissä kylkiluiden kohdalla kämmen ylöspäin. Oikea kuva, jossa honte ei ole vielä valmis.

Gedan gamaesta lähtevät kaikki perushokeit ja siitä lähdetään myös koboihin ja jisseniin.

Gedan gamaeta kutsutaan myös avoimeksi asennoksi eli kaishin notaiksi. Tällöin rintamasuunta ja rintakehä on vastustajaa kohden.

Chudan gamae

Chudan gamaessa käsien suojaus korkeus on keskikorkea eli pyritään suojaamaan keskivartaloa. Jalkojen asento on kokutsu dachi.

Käsien lähtöasento on suojauksesta, jossa etummainen käsi (honte) on kaulalla ja takimmainen käsi (soete) on suorana.

Loppuasennossa honte on vartalon keskilinjan edessä. Sormet ovat kaulan korkeudella ja kämmensyrjä osoittaa kohti vastustajaa. Kyynärpää on rennosti alaspäin. Soete on vyötärön yläpuolella kiinni vartalossa siten, että kyynärtaive on lähellä vartalon keskilinjaa. Kämmen on levynä ylöspäin sormien osoittaessa eteenpäin.

Chudan kamaesta löytyy myös taimen sankatsu, jossa mitta päälaelta etummaisen käden sormiin on sama mitta, kuin etummaisen käden (honte) sormista alakäteen (soete) ja edelleen sama kuin alakädestä etummaiseen polveen

Chudan kamaesta löytyy lisäksi vielä santen doko, jolloin nenä, etummainen käsi ja polvi ovat edestä katsottuna samalla linjalla.

Chudan gamae on yleinen asento hokeissa ja jissenissä.

Chudan gamaeta kutsutaan myös puoliavoimeksi asennoksi eli hanshin notai. Edestä katsottuna rintakehä on puoliksi vastustajaa kohden.

Jodan gamae

Jodan gamaessa käsien suojaus korkeus on korkea eli pyritään suojaamaan ylävartaloa. Jalkojen asento on ryunen dachi.

Käsien lähtöasento on suojauksesta, jossa etummainen käsi (honte) on kaulalla ja takimmainen käsi (soete) on suorana. Asennossa soetesta tulee honte eli taaempaa kättä kutsutaan honteksi. Edessä olevasta kädestä käytettävä nimitys on haraite. (Lähde: Taido Kyohan)

Loppuasennossa haraite on vartalon keskilinjan edessä hieman polven yläpuolella (kulma 45°) nyrkissä kämmenselkä vastustajaa kohden. Honte on vartalon takana 90° kulmassa vartalon keskilinjaan nähden kyynärpää alaspäin. Kämmen on levynä ja kämmenen suunta on eteenpäin.

Jodan gamae on tenkaissa shuyakun paras vaihtoehto, sillä asento soveltuu parhaiten useita eri suunnissa olevia vastustajia vastaan.

Jodan gamaeta kutsutaan myös suljetuksi asennoksi eli chuokushin notai. Edestä katsottuna kylki on vastustajaa kohden, rintakehä ei näy.

Moderni japanilainen kamppailu-urheilulaji