Taido

Taido lajina

Taido on vanhan japanilaisen perinteen omaava kamppailu-urheilulaji, joka on määrätietoisella kehitystyöllä samalla täysin uudenaikainen, uuden vuosituhannen laji.

Taidossa hyökätään ja puolustaudutaan samanaikaisesti vartalon akselin erilaisia liikeratoja hyväksi käyttäen. Taidon perustan muodostavat viiteen tekniikkaluokkaan jaetut 50 perustekniikkaa ja niistä luovuudella kehitetyt sovellutukset. Tekniikat sisältävät mm. erilaisia lyöntejä, potkuja ja jalkasaksikaatoja.

Liikkuminen on taidossa hyvin tärkeää. Unsoku-liikkumiseen (tapa liikuttaa jalkoja) liittämällä Unshin (kuperkeikat, kärrynpyörät, voltit) ja niiden yhdistäminen Taidon tekniikoihin antavat puolustukselle ja hyökkäykselle muista kamppailulajeista poikkeavaa kolmiulotteisuutta. Lisäksi taido uhkuu nopeutta, voimaa, yllättävyyttä ja nykyaikaisuutta.

Taidon päämääränä on kehittää harrastajaansa paitsi fyysisesti myös henkisesti. Keskittymistä ja itsehillintää vaativa harjoittelu sekä harjoitussalilla vallitseva kuri yhdistettynä kunkin vastuuvetäjän vastuullisuuteen kasvattavat harjoittelijaa sopeutumaan yhteiskuntaan sekä noudattamaan sääntöjä ja normeja. Parhaansa tekeminen, usko itseensä ja toisen ihmisen kunnioitukseen tukeutuva nöyryys myös salin ulkopuolella ovat osa oikeaa Taidoa ja siten jokaisen taidoharrastajan perimmäinen pyrkimys.

Taido merkitsee suomeksi käännettynä vartalon ja mielen (tai) tietä (dô). Tavu dô tarkoittaa sekä henkistä että fyysistä tietä, polkua, elämäntapaa

.taido-logo

Kannattaa vilkaista myös laajaa taidosanastoa
Lisää taidosta löydät Suomen taidon nettisivustosta

Bannerit

 

Vastaa

Moderni japanilainen kamppailu-urheilulaji